Ce este adevărat și fals despre mașinile electrice

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

La fel ca orice altă tehnologie nouă, mașinile electrice pot fi puțin confuze. Sunt ieftine sau scumpe de achiziționat și folosit? Sunt într-adevăr benefice mediului înconjurător? Pot fi utile și la distanțe mari și unde se pot încărca? Cum este să ai o mașină electrică? Cum este să o conduci și cum este să ai grijă de ea?

Unele mașini electrice sunt foarte rapide
Ultimele modele Tesla ajung la aproape 100 de kilometri pe oră în 2.8 secunde – exact ca un Porsche Spyder 918. Mașinile electrice de astăzi nu sunt vehiculele slabe de pe timpuri. Poți alege specificațiile care se potrivesc cel mai bine nevoilor tale și nu mai poți generaliza despre cât de încete sunt mașinile electrice.
Unele mașini electrice sunt ieftine
Da, o Tesla poate ajunge la 80.000 de dolari, dar Renault oferă o variană mult mai accesibilă: Zoe la doar 13,995 dolari. Mașinile electrice nu mai sunt privilegiul claselor înstărite. Dacă îți poți cumpăra o mașină nouă, atunci sigur poți adăuga o mașină electrică la lista de opțiuni.

Bateria este cel mai scump component
… și cel mai important dacă stai să analizezi. Majoritatea mașinilor electrice folosesc o variantă a bateriei pe litiu – similar cu ce ai în laptop, tabletă sau telefon, numai că mai mare și mai complexă, deci și mai scumpă. Dacă ideea unei baterii care se strică te sperie, atunci trebuie să știi că Renault are un sistem ingenios de a evita costurile prea mari: bateria din mașină este achiziționată în sistem de leasing. Nu o cumperi, o închiriezi: dacă se strică, primești una nouă, fără costuri suplimentare.

Mașinile electrice sunt mai ușor de întreținut
Mașinile electrice au mai puține componente și mai puține ocazii de a se strica. Asta ar trebui să le facă mai ușor de condus și întreținut pe termen lung. Excepția stă în costul și complexitate bateriei. Totuși, combinația de software inteligent și planurile de leasing pentru baterii au redus stresul și grijile aferente unui proprietar de mașină electrică.

Distanța este mai puțin problematică decât ai fi crezut?
Distanța medie a unui drum cu mașina este în scădere. Renault estimează că mai puțin de o treime din mașinil mici au avut un drum mai lung de 150 de kilometri de-a lungul întregii durate de viață. Mașina e cumpărată, vândută, folosită și vândută până ce ajunge la fiare vechi fără să parcurgă o distanța mai mare e 150 de kilometri dintr-un singur foc. De aceea, temerile legate de acoperire sunt inutile din moment ce majoritatea mașinilor electrice pot parcurge un drum de 150 de kilometri cu o singură încărcare.

Îți poți încărca mașina electrică acasă
Pentru majoritatea oamenilor, încărcatul și distanța nu sunt probleme. Tot ce trebuie să facă este să încarce mașina electrică în fiecare aseară – la fel ca la un smartphone. Probelme apar dacă nu ai acces la un loc de parcare aproape de casă. De asemenea, trebuie luat în calcul și faptul că o încărcare completă poate dura până la 10 ore.

Nu există un singur punct de vedere atunci când vorbim de mașini electrice, dar un lucru este cert: ele vor deveni din ce în ce mai comune pe drumurile din întreaga lume.
Fii la curent cu ultimele noutăți din domeniu și cum poți ajuta mediul cu pași mici accesând http://www.green-report.ro/!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>